torstai 11. lokakuuta 2012

Levyarvio: The 69 Eyes - X

Olen pitkän linjan 69 Eyes-fani. Seurasin bändin uraa jo 90-luvulla ja Blessed Be oli ensimmäinen ostamani heidän levynsä. Juuri tuolla levyllä he sukelsivat syvälle goottimaailmaan. Nyt vuosia on vierinyt ja juuri ilmestyi kymmenes albumi.

X ilmestyi jo toista viikkoa sitten, mutta kirjoitan tätä juttua vasta nyt ihan tarkoituksella. Halusin kuunnella biisit useampaan kertaan ennen "tuomitsemista". Lehdissä on nimittäin ollut paljon pikaisen ensivaikutelman perusteella tehtyjä arvioita. Oikeastaan ensi kuulemalta ajattelin, että tästä albumista eivät rockpoliisit pidä. Ja oikeassa näköjään olin.

Myönnettäköön, että X:n ensitahdit eivät vakuuttaneet ja räjäyttäneet tajuntaa samalla tavalla kuin kuusysien edellinen Back In Blood. Tuli vähän vaisumpi fiilis.

Eka sinkkubiisi ja radiossa soinut Red on komea ja synkkä hienolla kertosäkeella koristeltu veisu, mutta ehkä vähän junnaava ja itseään toistava. Odottelin siis varsinaista albumia innolla. Miten kävi?

Alla muutamalla rivillä jokaisen biisin herättämät fiilikset.

Levyn aloittaa Love Runs Away, jonka melodia soljuu hienosti ja komppi pitää lennossa.

Tonight kuulostaa aika paljon Never Say Die-biisiltä. Mutta saahan itseään kierrättää. Jyrkillä vähän "omituinen" lauluääni, ei kuulosta itseltään.

Blackin kertosäe tarttuu. Itse ainakin huomaan lauleskelevani "I want you back, in black..."

If You Love Me The Morning After. Säkeistöstä tulee mieleen Gothic Girl. Kertosäkeessä hieno ja kaunis melodia.

Red. Kertsin toistosta huolimatta komea biisi. Sanojen kuunteleminen auttaa ymmärtämään kokonaisuuden. Jotain traagista on tapahtunut rakkauselämässä jollekin. Tämä näyttäisi olevan kantava teema koko albumilla. Sanoja kuunnellessa tulee aika synkkä fiilis.

I Love The Darkness In You. Kuulostaa Bauhausilta.

Borderline. Kitarat kaikuvat ja tunnelma on melankolinen.

I'm ready. Levyn ensimmäinen varsinainen rockbiisi. Kuulostaa vähän samalta kuin Angels-levyn Rocker.

I Know What You Did Last Summer. Pitäähän levyllä ainakin yksi kauhuleffaviittaus olla. Aika perusbiisi.

When Love Comes To An End. Bändi päättää usein (yleensä) levynsä slovariin, kuten nytkin. Ja synkkiin tunnelmiin ainakin nyt.


Siinäpä se. X vaatii useamman kuuntelun avatuakseen ja on parhaimmillaan pimeänä sateisena syysiltana. Avauduttuaan tämä on ihan hyvä, mutta ei nouse kärkipäähän 69 Eyes-asteikolla. Neljä tähteä kaikkien levyjen joukossa, mutta kolme 69 Eyes-kataloogissa.

Seuraavaksi kuulisin mielelläni sitä vanhaa sleaze/katurockia tämänpäivän soundeilla ja tuotannolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti